Μια νέα δεξιότητα!

Fri Oct 2018
Μια νέα δεξιότητα!
ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ!  MIA ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΕΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΤΕ!
Είναι η δεξιότητα να μπορείς να βγάζεις νόημα και να σχεδιάζεις τις απαιτούμενες δράσεις και την πορεία που θα ακολουθήσεις μέσα από σύνθετες και περίπλοκες εξελίξεις, απρόβλεπτα γεγονότα και καταστάσεις.
Με άλλα λόγια, να μπορείς να επιβιώνεις δημιουργικά και νικηφόρα μέσα από το χάος που κάποιες φορές θα αγκαλιάζει και θα περιστοιχίζει τις συνθήκες της ζωής ή της δουλειάς σου.
Γιατί οι απρόβλεπτες, δύσκολες και ορισμένες φορές, περίπλοκες και χαοτικές καταστάσεις και συνθήκες είναι κάτι που οι καιροί που ζούμε έχουν φέρει στο διάβα μας.
Κι αυτή η καινούργια δεξιότητα σε κάνει να μπορείς να προσαρμόζεσαι με ένα τρόπο που σε βοηθά, σε υποστηρίζει και σε συμφέρει μακροχρόνια και όχι να προσαρμόζεσαι συμβιβαστικά, υποταγμένα και αδιέξοδα σε καταστάσεις που δεν μπορείς να ελέγξεις.
Η ίδια σε κάνει να νιώθεις «βολικά με τα άβολα».  Να αισθάνεσαι δηλαδή ότι το ξένο, το δύσκολο και το εχθρικό δεν είναι ένα σκοτάδι που θα σε καταστρέψει αλλά ένα «μονοπάτι» που θα χρειαστεί να βρεις τρόπο να φωτίσεις και να περπατήσεις.   Είναι το μονοπάτι που θα σε βγάλει στον τελικό σου προορισμό.
Για να αποκτήσεις και να καλλιεργήσεις αυτή τη νέα δεξιότητα θα απαιτηθεί διαρκής ζήλος από την πλευρά σου  στο να μαθαίνεις καινούργια πράγματα. Πράγματα που θα σου φανούν χρήσιμα στην επιτυχημένη σου επιβίωση τη νέα εποχή που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται μπροστά μας εδώ και κάμποσο καιρό.
Η ευελιξία σε συνδυασμό με την έξυπνη προσαρμογή στα νέα δεδομένα και περίπλοκες καταστάσεις, θα σε βοηθήσει στο να έχεις ανοιχτά τα μάτια σου σε νέες ευκαιρίες, να αποφεύγεις παγίδες άγνοιας ή συνωμοσίας, ανήθικα παιχνίδια δύναμης και κρυφές ατζέντες.
Θα χρειαστεί να μη σταματήσεις να μαθαίνεις, να εκπαιδεύεσαι και να αναθεωρείς όλα όσα μέχρι χτες έκανες και νόμιζες ήταν σταθερά και δεν άλλαζαν.
Θα χρειαστεί να λειτουργείς με αυτό που ονομάζω  «δημιουργική» καχυποψία. Η «δημιουργική» καχυποψία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ικανότητα να σχεδιάζεις, να προνοείς και να εφαρμόζεις μια σειρά εναλλακτικών και «εξόδων διαφυγής» σε περίπτωση που τα αρχικά σου σχέδια δεν βγαίνουν έτσι όπως είχες σκεφτεί.
Θα χρειαστεί να μάθεις πώς να ελπίζεις για το καλύτερο, προβλέποντας όμως, τι, πως και με ποιους θα το κάνεις, σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο.
Είναι μια δεξιότητα ζωής και επιβίωσης που μακάρι να μην ήμασταν υποχρεωμένοι να μάθουμε αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι μελλοντικά δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς αυτήν.