ΠΟΣΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΕΙΣΤΕ;

Sun Aug 2017
ΠΟΣΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΕΙΣΤΕ;
“ Στη σύγχρονη σημερινή ανταγωνιστική καθημερινότητα το να ξέρεις μόνο αυτά που ξέρουν όλοι οι άλλοι είναι σα να μην ξέρεις τίποτα”.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν οι ίδιοι δύσκολη τη ζωή τους, επειδή προσπαθούν να καλύψουν την άγνοιά τους, αντί να την παραδεχτούν και να κάνουν κάτι γι΄αυτό. Κάποιος σοφός είπε κάποτε γι΄αυτούς τους ανθρώπους ότι “Είναι δύσκολο να ταξιδεύεις στην ομίχλη, ειδικά όταν αυτή είναι πνευματική”. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με πολλούς ανθρώπους όλων των επιπέδων των κοινωνικών στρωμάτων. Δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται ότι στη σημερινή σκληρή καθημερινότητα μας δεν σε βλάπτει αυτό που δεν ξέρεις, παρά μόνον όταν αντιληφθείς ότι κάποιος άλλος βελτιώνει τη ζωή του επειδή ξέρει αυτά που εσύ αγνοείς ! Αλλωστε, η άγνοια ή η ημιμάθεια προκαλούν δογματισμό και “ξερολοσύνη”. Η άγνοια ή η ημιμάθεια μισούν την αποτελεσματική εκπαίδευση και μόρφωση.
Η άγνοια ή η ημιμάθεια δεν πρόκειται να σκοτώσουν κανένα άνθρωπο, αλλά σίγουρα θα τον κάνουν να ιδρώσει πολύ περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν να γίνεις καλός ιχνηλάτης αν δεν ξέρεις το δρόμο. Ο δρόμος του ανθρώπου που μάχεται σε καθημερινή βάση για την επιτυχία και την καταξίωση είναι ο δρόμος της διαρκούς γνώσης και μάθησης που θα τον βοηθήσει να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην ίδια του τη ζωή. Η ουσιαστική μάθηση είναι αυτή που θα αποσυμπιέσει την ψυχή σου σε δύσκολες καταστάσεις. Η εκπαίδευση είναι αυτή που θα σου δώσει δύναμη και έμπνευση για καλύτερη και ποιοτικότερη δουλειά. Η εκπαίδευση θα σου δώσει επαγγελματική ευλυγισία, ψυχολογική αυτογνωσία και κοινωνικό τάκτ.
Ενας κύριος μπαίνει σε ένα εστιατόριο, κάθεται σ΄ένα τραπέζι, παίρνει την πετσέτα και τη δένει γύρω από το λαιμό του. Αυτό το είδε αμέσως ο διευθυντής του εστιατορίου και λέει σε ένα σερβιτόρο.
- Πήγαινε αμέσως σ΄εκείνον τον κύριο και πες του με πολύ τακτ να βγάλει την πετσέτα από το λαιμό του. Πηγαίνει ο σερβιτόρος και του λέει με πολύ τακτ :
- Ξύρισμα ή μαλλιά κύριε;
Ετσι κι εσείς αγαπητοί φίλοι, δείξτε διαρκή ζήλο και προσοχή στην καθημερινή σας μόρφωση και καλυτερέυση της πνευματικότητάς σας. Δείτε αν αυτά που μαθαίνετε σας βοηθούν στην πράξη.
Το θέμα είναι να μην απορρίπτετε από άγνοια, αλλά από γνώση. Δοκιμάστε καινούργιες ιδέες, νέες τεχνικές και στο κάτω-κάτω της γραφής, αν δεν έχουν αποτέλεσμα αγνοείστε τις. Δεν έχετε όμως την πολυτέλεια να μην δοκιμάζετε και να μην εκπαιδεύεστε σε καινούργιες μεθόδους και συστήματα. Αυτό είναι κάτι που το χρωστάτε όχι μόνο στον ίδιο σας τον εαυτό αλλά και στους αγαπημένους σας.
Η έλλειψη σωστής εκπαίδευσης σας κάνει ευάλωτους, αδύναμους και αυτο-καταστροφικά δογματικούς.
Ο καπετάνιος ενός τάνκερ είναι με τον ασυρματιστή και τα πίνουν στη γέφυρα. Εκεί που είναι φτιαγμένοι, παίρνουν ένα μύνημα από τον ασύρματο :
- Αλλάξτε την πορεία σας ! Αλλάξτε την πορεία σας !
- Τι λέτε ρε ! Εμείς είμαστε ολόκληρο τάνκερ! Εσείς να αλλάξετε την πορεία σας! Τους απαντάει ο ασυρματιστής.
- Αλλάξτε την πορεία σας ! Αλλάξτε την πορεία σας ! επέμενε το σήμα.
- Εσείς να αλλάξετε την πορεία σας ! Εγώ είμαι ο καπετάνιος ! τους στέλνει ένα καινούργιο σήμα.
- Αλλάξτε την πορεία σας ! Εσύ μπορεί να είσαι ο καπετάνιος, εγώ όμως, είμαι ο φάρος !
Γι΄αυτό, ας φροντίζουμε να είμαστε συνέχεια εκπαιδευμένοι. Εκπαιδευμένοι κοινωνικά, ψυχικά, πνευματικά και ηθικά. Ας μαθαίνουμε από τα λάθη μας και ακόμα περισσότερο από τα λάθη που κάνουν οι άλλοι άνθρωποι και εμείς παρατηρούμε.
Η ζωή είναι ένα ασταμάτητο σχολειό που μας βάζει συνέχεια γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Καθημερινά. Με μιά διαφορά από το κανονικό σχολείο : Το μάθημα το παραδίδει αμέσως μετά το διαγώνισμα!
Γι΄αυτό, ας προσέχουμε!
(Από την τριλογία των βιβλίων μου "Μικρές Ιστορίες")