ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΟΥ!

Sun Aug 2017
ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΟΥ!
Είτε σου αρέσει ή δεν σου αρέσει να το παραδεχτείς : σε περιόδους οικονομικής αστάθειας, ο πελάτης είναι «άφιλος».
Μην κάνεις το λάθος να πιστεύεις ότι ο πελάτης επειδή είναι σήμερα πελάτης σου θα παραμείνει και αύριο.
Σε περιόδους ραγδαίων αλλαγών, όπως αυτή που ζούμε, η φιλία έρχεται δεύτερη. Πρώτο έρχεται το αίσθημα της επιβίωσης.
Το θέμα είναι πως αν αντιμετωπίζεις τους πελάτες σαν τα λουλούδια του κήπου σου, τότε ο κήπος αυτός δεν πρόκειται να μαραθεί.
Αν θέλεις να έχεις υψηλές και ποιοτικές μελλοντικές πωλήσεις, θα πρέπει να φροντίζεις, να ενδιαφέρεσαι και να εξυπηρετείς σωστά τους πελάτες που έχεις σήμερα.
Να τι μπορείς να κάνεις για να είσαι συνέχεια κοντά στους πελάτες σου:
•Να απαντάς γρήγορα και υπεύθυνα στα αιτήματα τους. Τηλεφωνικά ή μέσω email.
•Να λειτουργείς μαζί τους συμβουλευτικά και όχι πωλησιακά. Αυτό σημαίνει πως αν ο πελάτης αντιληφθεί ότι είσαι ένας αξιόπιστος σύμβουλος που έχει στο νου του τα κυρίαρχα συμφέροντα του, τότε θα σε εμπιστευθεί περισσότερο, θα σε ακούει καλύτερα και θα σέβεται την άποψη σου. Πράγμα που θα κάνει τις δικές σου πωλήσεις ευκολότερες για σένα, αν φυσικά έχεις χτίσει σχέση εμπιστοσύνης σαν σύμβουλος.
•Να είσαι δίπλα του στις χαρές και τις λύπες του.
•Να μη μπερδεύεις service με πώληση. To σωστό service είναι αυτό που είναι. Δεν είναι ευκαιρία για πώληση, αλλά υποχρέωσή σου για αποτελεσματική εξυπηρέτηση. Κάνε το πρώτο και θα έρθει το δεύτερο.
•Να φροντίζεις να έχεις πάντα μια καλή κουβέντα γι αυτούς. Μερικά λόγια στήριξης, παρακίνησης, κουράγιου και συμπόνιας, χτίζουν τις καλύτερες σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους.
•Ποτέ, μα ποτέ μη τους θεωρήσεις δεδομένους. Συνέχεια να τους σκέφτεσαι και να τους το αποδεικνύεις, χωρίς όμως, να γίνεσαι πιεστικός ή φορτικός.
•Να είσαι γενναιόδωρος μαζί τους. Όχι σε θέματα χρηματικά αλλά σε θέματα συναισθηματικής στήριξης και διαρκούς επιβράβευσης για την απόφασή τους να είναι και να παραμένουν πελάτες σου. Ένα τηλεφώνημα συγχαρητηρίων για τους καλούς βαθμούς του παιδιού τους, ένα τηλεφώνημα στήριξης στην περίπτωση μιας στενοχώριας, ένα «Χρόνια Πολλά» στην ονομαστική τους γιορτή. Όλα μετρούν!
Φυσικά, κάποιους θα χάσεις και κάποιους θα κερδίσεις. Το θέμα είναι ότι εσύ έκανες το καλύτερο που μπορούσες...
«Παίρνει 20 χρόνια για να δημιουργήσεις καλή φήμη και πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις. Αν το καλοσκεφτείς, θα αρχίσεις να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά». – Warren Buffett, επενδυτής
(Από το βιβλίο μου "Μικρά Μυστικά για Μεγάλες Πωλήσεις" που διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή).