ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΜΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ

Wed Feb 2017
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΜΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ
Είναι εκείνες οι πεποιθήσεις που ο πολύς κόσμος ονομάζει «περιοριστικές».
 
Οι πυρηνικές πεποιθήσεις όπως τις ονομάζουμε στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, είναι πάντα αρνητικές και κατοικοεδρεύουν στα βαθύτερα στρώματα της ανθρώπινης ύπαρξης, πολλές φορές χωρίς το άτομο που τις έχει να το καταλαβαίνει.
 
Δημιουργούνται από  πρώιμες αρνητικές εμπειρίες που ερμηνεύονται σε μια αρνητική πεποίθηση για το άτομο.
 
Φαίνεται όμως σαν αληθινή και το άτομο που την έχει εξακολουθεί να την υπηρετεί στην υπόλοιπη ζωή του.
 
Ας δούμε μερικά παραδείγματα δημιουργίας πυρηνικών πεποιθήσεων :
 
Αν ένας γονιός μάλωνε τακτικά το παιδί του, τότε το παιδί αυτό μπορεί να έχει δημιουργήσει την πεποίθηση «Είμαι κακός και ανάξιος να με αγαπούν».
 
Αν ένα παιδί μεγάλωσε σε μια οικογένεια που ο στόχος τους ήταν το παιδί τους να γίνει δημόσιος υπάλληλος και πάντα τόνιζαν στο παιδί πως το χρήμα είναι κάτι κακό ή ότι όλοι οι πλούσιοι είναι κακοί, τότε το παιδί μπορεί να μεγαλώσει με την πεποίθηση «Δεν μου αξίζει να γίνω πλούσιος γιατί το χρήμα είναι άσχημο πράγμα».  Σταδιακά, στην ενήλικη ζωή του έστω και αν καταφέρει να δημιουργήσει περιουσία, το πιθανότερο είναι να την καταστρέψει για να αποδείξει στον εαυτό την πυρηνική του πεποίθηση.
 
Παρόλα αυτά, οι πυρηνικές πεποιθήσεις μπορεί να αλλάξουν και να αντικατασταθούν από καινούργιες θετικές, υπό την προϋπόθεση ότι το άτομο που τις έχει αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τα αποτελέσματα που έχει στη ζωή του και τον τρόπο που ζει.
 
Για να ανακαλύψει κάποιος τις πυρηνικές του πεποιθήσεις πρέπει να ξεκινήσει κάνοντας τρία πράγματα:
 
1.Να εντοπίσει πως ζει τη ζωή του σήμερα.
2.Να παρατηρήσει τα λόγια που λέει ο ίδιος στον εαυτό του.
3.Να δει τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα του κάθε φορά που μια πρόκληση, ή ένα εμπόδιο ή απειλή βρίσκονται στο δρόμο του.
 
Στο σεμινάριο της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου με θέμα «Κάνοντας το όνειρο πραγματικότητα» θα δουλέψουμε βιωματικά επάνω στον εντοπισμό των πυρηνικών πεποιθήσεων που έχουμε και που μας δυσκολεύουν το ταξίδι προς όλα εκείνα που επιθυμεί η καρδιά και η ψυχή μας.  Δείτε εδώ περισσότερα http://www.akis-angelakis.com/events/kanontas-to-oneiro-pragmatikotita-2/  ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ & ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο 210-2512988