ΤΕΛΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ!

Fri Nov 2016
ΤΕΛΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ!

Στις ημέρες που ζούμε είναι τελικά θέμα απόφασης να μείνεις όρθιος και μαχητικός ή να αποσυρθείς στην προσωρινή ασφάλεια του καναπέ και να χαθείς στις ατέλειωτες συζητήσεις κάθε λογής "ειδικών" που επιθυμούν διακαώς να σκλαβώσουν το μυαλό, τα συναισθήματα και τις επιλογές σου!

Γι αυτό, το χειρότερο, το πιο αυτοκαταστροφικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να αφεθεί στην ακινησία και την παγωμάρα που έρχεται σαν επακόλουθο του φόβου, της αγωνίας ή της κατάθλιψης.
Ενώ το καλύτερο, το πιο δημιουργικό που μπορεί να κάνει κάποιος, κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε, ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, είναι να ασχοληθούμε με πράγματα που θα μας κάνουν σοφότερους, δυνατότερους, καλύτερους, εξυπνότερους και πιο αποφασισμένους σαν ανθρώπους και σαν επαγγελματίες.
Είναι θέμα απόφασης. Ποιες όμως, θα είναι οι επιλογές κάθε ανθρώπου, δεν μπορώ να πω γιατί δεν γνωρίζω. Υπάρχουν πράγματα για τον καθένα και την καθεμιά σας ξεχωριστά, που αν τα κάνετε τέτοιες ώρες, θα σας βοηθήσουν να μείνετε ενεργητικοί παίκτες και όχι παθητικοί αποδέκτες στο σενάριο της ζωής σας.
Κάποιοι μπορούν να διαβάσουν εκείνο το βιβλίο που έχουν αφήσει στη μέση, κάποιοι άλλοι να κάνουν γυμναστική, άλλοι να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους να βρουν δουλειά, άλλοι να μιλήσουν ή να επισκεφθούν φίλους ή αγαπημένους που έχουν να τους δουν καιρό. Ίσως ορισμένοι να αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικά σενάρια για εργασία ή εξαγωγές. Κάποιοι άλλοι ίσως μπορούν να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους μέσα ή έξω από την Ευρώπη. Άλλοι μπορεί να προγραμματίσουν να συμμετέχουν σε κάποια επαγγελματικά σεμινάρια ή μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο τους. Υπάρχουν τόσα και τόσα θετικά, δημιουργικά πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει όσο καιρό οι πολλοί ανησυχούν για κάτι που ελάχιστα μπορούν να κάνουν για να αλλάξουν.
Γιατί όταν ανησυχείς ενώ ταυτόχρονα αισθάνεσαι ανίκανος να παρέμβεις και να αλλάξεις αυτό που σε ταλαιπωρεί, τότε η αρρώστια, η κατάθλιψη και η ήττα είναι αναπόφευκτες.
Η χειρότερη, η πιο απαίσια μορφή ήττας είναι εκείνη που ξεκινάει από τη δική μας ακινησία και παθητικότητα στα γεγονότα της ζωής. Είναι εκείνη που ξεκινάει από μέσα μας ώστε να ταιριάξει με αυτό που συμβαίνει έξω από εμάς. Στο χέρι μας είναι να μην την αφήσουμε να ολοκληρώσει το άσχημο παιχνίδι της στη ζωή μας.
Μαχητικότητα δεν σημαίνει σκορπίζω τις δυνάμεις και την ενέργεια μου χωρίς σκοπό. Μαχητικότητα σημαίνει δυναμώνω τον εαυτό μου για να αντιμετωπίσω καλύτερα ένα μέλλον που απειλητικά και απρόβλεπτα ξετυλίγεται γύρω μου και μπροστά μου.
Μαχητικότητα σημαίνει συμμετοχή στη δημιουργία και δεν σημαίνει παρακολούθηση της καταστροφής από ασφαλή απόσταση. Γιατί σε μια καταστροφή δεν υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις για τον άνθρωπο που είναι κομμάτι της.
Σε τέτοιες στιγμές οι «ασφαλείς αποστάσεις» είναι το πιο επικίνδυνο εγχείρημα. Γιατί πίσω τους παραμονεύει ο φόβος και πίσω από αυτόν η ολοκληρωτική υποταγή και τέλος, ο αφανισμός.
Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο δικός μας ρόλος στη ζωή για όσο καιρό ένα δράμα που δεν μπορούμε να ελέγχουμε, βρίσκεται σε εξέλιξη.