Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ : Μια ιστορία

Sat Oct 2016
Υπάρχουν φορές που η συμπεριφορά ενός επαγγελματία απέναντι στους υποψήφιους πελάτες του διακυμαίνεται ανάλογα με την ψυχολογική του κατάσταση της συγκεκριμένης στιγμής, τη “χημεία” των προσωπικοτήτων και τις προσδοκίες που ο πωλητής/επαγγελματίας μπορεί να έχει για το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Γεγονός είναι ένα, ότι Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΕΝΝΑΕΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. Με άλλα λόγια, ο τρόπος που θα συμπεριφερθεί κάποιος απέναντί σου - ειδικά κατά τη διάρκεια μιας πώλησης - δεν είναι παρα η αντανάκλαση της δικής σου συμπεριφοράς προς αυτόν. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι μπορούμε (κατά κάποιον τρόπο) να ελέγξουμε τη συμπεριφορά του πελάτη μας.
Αυτό το κατορθώνουμε έχοντας πάντα κατά νου πως θα εισπράξουμε ό,τι εκπέμπουμε και θα εκπέμψουμε ό,τι αισθανόμαστε. Αυτά τα λίγα όσον αφορά τη συμπεριφορά πριν την πώληση, ή κατά τη διαδικασία της πωλησιακής παρουσίασης.
Η διαδικασία της συμπεριφοράς δεν σταματάει μετά την αγορά από τη μεριά του πελάτη. Συνεχίζεται σε άλλα επίπεδα. Οπως το επίπεδο της αλήθειας, της σωστής περιγραφής της υπηρεσίας που αγοράσθηκε, της σωστής και ηθικής εξυπηρέτησης του πελάτη (After Sales Service) από τη μεριά του ίδιου του πωλητή, αλλά -πάνω απόλα - και της εταιρίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ή “επαγγελματική μαγκιά” δεν έγκειται στο να “τουμπάρεις” τον άλλο και να του πουλήσεις, αλλά στο να του πουλήσεις σωστά και να είσαι δίπλα του όταν χρειαστεί ουσιαστικά αυτό που του πούλησες.
Μια γυναίκα εμφανίζεται στις πύλες του παραδείσου και ο Αγιος Πέτρος την πληροφορεί ότι ήρθε 10 χρόνια νωρίτερα και ότι θα έπρεπε να επιστρέψει στη γή μέχρι να έρθει η ώρα της. Η γυναίκα άκουσε τα νέα με ανάμικτα συναισθήματα,αλλά μιάς και ήταν ήδη στην πύλη του παραδείσου, ζήτησε από τον Αγιο Πέτρο να ρίξει μια γρήγορη ματιά στον παράδεισο.
Ο Αγιος Πέτρος της επέτρεψε να το κάνει. Η γυναίκα κοίταξε τριγύρω και είδε ανθρώπους να κάθονται στα σύννεφα παίζοντας μουσική με χρυσές άρπες. Αυτό όμως δεν ήταν αυτό που μάλλον περίμενε να δεί, γιατί ήταν κάτι εντελώς ειρηνικό.
Μετά από αυτό ρώτησε τον Αγιο Πέτρο αν θα μπορούσε να έριχνε μια ματιά και στην κόλαση πριν επιστρέψει στη γή. Ο Αγιος Πέτρος τηλεφώνησε στο διάβολο στο κινητό του, ο οποίος έδωσε την έγκρισή του. Η γυναίκα συναντήθηκε με το διάβολο, ο οποίος την οδήγησε σε μια πόρτα και την άφησε να μπεί μέσα.
Αυτό που αντίκρυσε ήταν κάτι το καταπληκτικό. Είδε ένα τροπικό νησί, με ένα δροσερό αεράκι, όμορφο ηλιοβασίλεμμα, ανθρώπους να κάνουν σκι και ιστιοπλοϊα και γενικά να περνούν υπέροχα.
Μετά από όλα αυτά, η φίλη μας στάλθηκε πίσω στη γη. Μετά από 10 χρόνια, ακριβώς την προκαθορισμένη ημερομηνία πέθανε και ξανασυναντήθηκε με τον Αγιο Πέτρο, ο οποίος αφού την υποδέχτηκε της έδωσε μια χρυσή άρπα και την οδήγησε στο σύννεφο Νο 13456, λέγοντας της να καθίσει στη τρίτη σειρά και 5η θέση προς τα δεξιά.
Εκείνη τη στιγμή η γυναίκα ρώτησε τον Αγιο Πέτρο μήπως και μπορούσε να αλλάξει γνώμη και αντί για τον παράδεισο να πάει στην κόλαση. Ο Αγιος Πέτρος αν και έκπληκτος και απογοητευμένος για την επιλογή της αυτή της το επέτρεψε. Μόλις έφτασε στην κόλαση, ο διάβολος την περίμενε και την οδήγησε ο ίδιος στην πόρτα και την άνοιξε. Αυτή τη φορά όμως, το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Σε πλήρη εξέλιξη βρισκόταν η απόλυτη κόλαση. Φωτιά, πόνος, στριγγλιές, φίδια, άνθρωποι δεμένοι στα δέντρα και άγρια ζώα να τους κατασπαράσουν ζωντανούς !
Η φίλη μας γύρισε στο διάβολο και του λέει : “Για μιά στιγμή. Πριν από δέκα χρόνια, όταν ήρθα εδώ ήταν ο απόλυτος παράδεισος. Αυτό εδώ που βλέπω τώρα είναι τρομερό. Δεν είναι αυτό που περίμενα. Τι έχει συμβεί;”
Ο διάβολος απάντησε “ Α, φίλη μου, πριν από δέκα χρόνια ήσαστε υποψήφια πελάτης. Σήμερα είσθε πελάτης.”
Η ιστόρια αυτή δεν μου επιτρέπει παρά να κάνω μια ευχή σε όλους τους επαγγελματίες πωλητές ή όχι . Ελπίζω στην εταιρία σας, από τη στιγμή που οι άνθρωποι γίνουν πελάτες σας να τους συμπεριφέρεστε σαν να ήταν υποψήφιοι πελάτες