Ενσυναίσθηση : Ένα αντίδοτο για την οργή

Sat Oct 2016

Η μόνιμη μνησικακία γεννάει οργή.   Το αντίδοτό της είναι η σωστή χρήση της «ενσυναίσθησης»

Τι είναι όμως, ενσυναίσθηση;

Ενσυναίσθηση (empathy) σημαίνει να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου ώστε να μπορείς να καταλάβεις καλύτερα τι νοιώθει και τι σκέφτεται. Δεν σημαίνει να δικαιολογείς το άλλο άτομο. Οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά τους, άσχετα με το πόσο καλά εμείς τους κατανοούμε ή όχι.

Αλλά όταν χρησιμοποιείς ενσυναίσθηση σε τέτοιες περιπτώσεις, καταφέρνεις να βγεις έξω από την παγίδα της κατηγόριας και της επίκρισης προς το άτομο που σου έχει προκαλέσει τη βλάβη. Σε βγάζει έξω από το «παιχνίδι» «εγώ είμαι καλός, εσύ κακός» και σε βάζει στο «όλοι είμαστε μαζί σ αυτό τον κόσμο».

Η σωστή χρήση της ενσυναίσθησης σε βοηθά να δεις, να αντιληφθείς και να καταλάβεις περισσότερα πράγματα, συναισθήματα και γεγονότα απόσα αντιλαμβάνεσαι χωρίς αυτήν.

Ο λόγος είναι επειδή δεν είσαι προκατειλλημένος με φορτίσεις που μπλοκάρουν την αντιληπτικότητα και τη συνειδητότητά σου. Είσαι περισσότερο "ανοιχτός" στο να καταλάβεις παρά στο να αμυνθείς, να αντεπιτεθείς, να επικρίνεις ή να διαγράψεις.

 Χρησιμοποίησε ενσυναίσθηση για να μειώσεις τα συναισθήματα της οργής. Η ενσυναίσθηση είναι το αντίδοτο για την οργή.

Δυο είδη ενσυναίσθησης : Γνωσιακή και Συναισθηματική.

Γνωσιακή σημαίνει να προσπαθείς αληθινά να καταλάβεις τον τρόπο που σκέφτεται το άλλο άτομο. Μετά, να προσπαθήσεις να μπεις στη θέση του. Αν δηλαδή, ήσουν αυτό το άτομο τι θα σκεφτόσουν; Ποιες θα ήταν οι αξίες σου; Τι θα ήταν πιο σπουδαίο για σένα; Τι θα χρειαζόσουν στη ζωή;

Συναισθηματική   Ποια ήταν τα συναισθήματα του ανθρώπου αυτού όταν παρουσιάστηκε το θέμα/ πρόβλημα; Ήταν φοβισμένος; Θυμωμένος; Αμήχανος; Δυστυχισμένος;

Συχνά είναι πολύ χρήσιμο να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου όταν νοιώθεις μνησικακία.

Η ενσυναίσθηση είναι μια ιδιαίτερη δεξιότητα που απαιτεί εκμάθηση και εφαρμογή στην πράξη.

Ενσυναίσθηση σημαίνει «βλέπω τον κόσμο μέσα από τα δικά σου μάτια, χωρίς όμως να ταυτίζομαι με αυτόν».

Μια ιδανική δεξιότητα που χρειάζεται να αναπτύξει κάθε μάνατζερ, leader, εκπαιδευτής, ψυχολόγος και coach.

post_ensynaisthisi