Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑΣ

Thu Oct 2017
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑΣ
Δεν υπάρχουν όρια, σ΄αυτή τη ζωή, για τον άνθρωπο όσο μακρυά κι΄αν έχει φτάσει – Johannes Eckhart
 
Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα με ανθρώπους που ποτέ τους δεν κατόρθωσαν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα
 
Αξίζει να επισκέπτεται κανείς το νεκροταφείο και να παρατηρεί τις διάφορες ταφόπλακες. Εχει ενδιαφέρον να βλέπεις την τελευταία φράση που μερικοί ζητούν να γραφτεί στον τάφο τους, και που πολλές φορές σου προσφέρει κι ένα σωρό ιδέες και εμπνεύσεις.
 
Βλέπεις εκεί πολλές και διάφορες ανάγλυφες παραστάσεις, μικρά και μεγάλα ωραία αγάλματα και πολλά εγχάρακτα ρητά , ακόμα και γνωστές παροιμίες.
 
Υπάρχει όμως μια ιδιαίτερη ταφόπλακα. Ούτε παράδοξα ανάγλυφα, όυτε αγάλματα, κι ούτε είναι καμιά ιδιαίτερα μεγάλη σε μέγεθος. Είναι μια συνηθισμένη ταφόπλακα, που όμως πάνω  της γράφει κάποιο όνομα και δυό ημερομηνίες.
 
Στο μέσο της πλάκας υπήρχε χαραγμένη με μεγάλα γράμματα η λέξη «ΑΝ»  και κάτω απο τη λέξη αυτή συνέχιζε.... «έχω κι άλλη μια ευκαιρία».
 
Μερικοί επισκέπτες μένουν εκεί για λίγη ώρα, κοιτάζουν τη μεγάλη λέξη «ΑΝ» και τις πιο μικρές λέξεις «έχω κι άλλη μια ευκαιρία» και χιλιάδες σκέψεις περνούν απ’ το νου τους.
 
Μπορεί κανείς ν’ αναρωτηθεί, «Αν έχω άλλη μιαν ευκαιρία, τι θα κάνω τότε;»
 
Αν μπορούσαμε να ξέρουμε ότι θα έχουμε άλλη μια ευκαιρία, τι θα κάναμε άραγε ; Θα αντιμετωπίζαμε σαν το ακριβώτερο πράγμα την ευκαιρία που έχουμε τώρα, ή θα περιμέναμε μέχρι κάποιος να χαράξει, για λογαριασμό μας, πάνω στον τάφο μας :
 
« ΑΝ έχω άλλη μια ευκαιρία»
 
Φίλοι μου, το πιό σίγουρο είναι πιά ότι έχουμε παρα πολλές ευκαιρίες, μέχρι να φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας. Γιαυτό δε χρειάζεται τόσος πεσσιμισμός και αγωνία. Το μόνο που πρέπει να ξέρουμε ότι το μέλλον μας το προετοιμάζουμε εμείς οι ίδιοι.
 
Μην περιμένετε τη ζωή να σας δώσει μια δεύτερη, μια Τρίτη ή μια πολλοστή ευκαιρία. Μην περιμένετε τους άλλους να σας αφήσουν να την έχετε. Μην περιμένετε την ευκαιρία να έρθει από μόνη της να σας συναντήσει.
 
Γίνετε «κατασκευαστές ευκαιριών». Τα λόγια σας, τα έργα σας και οι σκέψεις να σκέφτονται συνέχεια ότι η ζωή είναι φειδωλή στο να δίνει ευκαιρίες. Οι άνθρωποι αρπακτικοί στο να τις πάρουν, ακριβώς όπως με τις περιορισμένες θέσεις πάρκινγκ σε μια μεγαλούπολη. Μάθετε στο να φτιάχνετε τις δικές σας ευκαιρίες.
 
Ο ευκολότερος τρόπος για κάτι τέτοιο είναι η συνέπεια λόγων-έργων και η πειθαρχία διατηρήσετε μια τέτοια ισορροπία. Αυτό φίλοι μου είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για σας και συνάμα, κι΄η μεγαλύτερη πρόκληση!
 
(Ιστορία ανωνύμου συγγραφέα, από την τριλογία βιβλίων μου με τίτλο «Μικρές Ιστορίες»)