Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Sun Aug 2017
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ
Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους. Ακόμα περισσότερο φοβούνται και πανικοβάλλονται στη σκέψη και μόνο ότι κάτι που έχουν μάθει μέχρι τώρα θα πρέπει να το κάνουν διαφορετικά...
Μια φορά κι΄ένα καιρό, ήταν ένας νέος που μόλις είχε αποτοξινωθεί από τα ναρκωτικά. Ο κοινωνικός λειτουργός που του συμπαραστεκόταν τού είπε ότι θα έπρεπε να αλλάξει τα πάντα στη ζωή του - τα πάντα. Έτσι, στην προσπάθεια της νέας αρχής στη ζωή του, ο φίλος μας ένα πρωί, αντί για μπλουτζήνς έβαλε κανονικά παντελόνια. Πέταξε τα έξαλα λουλουδάτα πουκάμισα που φορούσε και φόρεσε μακρυμάνικα μπλουζάκια. Ένα πράγμα όμως πράγμα δεν γινόταν να εγκαταλείψει, κι αυτό ήταν οι καουμπόϊκες μπότες του.
Ο φιλαράκος μας πήγε στον επιτηρητή του και του είπε, «Είμαι πρόθυμος να αλλάξω πολλά πράγματα, κι αν πρέπει θα μπορούσα να τις ξεφορτωθώ, αλλά μου φαίνεται τόσο ανόητο.»
Ο επιτηρητής του απάντησε, «Δεν ξέρω πόσο δυνατός θα φανείς, αλλά εκείνο που μπορώ να σου πω είναι όμως ότι δεν είσαι ‘απολύτως’ πρόθυμος.»
«Εν τάξει», είπε. «Θα σου το αποδείξω. Θα παρατήσω τις μπότες για 30 μέρες, μόνο και μόνο για να αποδείξω την προθυμία μου.»
Έτσι αγόρασε ένα ζευγάρι παπούτσια του τέννις και, όταν πέρασαν 30 μέρες χωρίς τις μπότες του, αλλά με τα παπούτσια του τέννις, συνέβη κάτι πολύ παράξενο στο φίλο μας. Τα πόδια του έπαψαν να πονούν.
Αυτό και ήταν το πρώτο βήμα της νέας του ζωής. Ο φίλος μας κατόρθωσε να μείνει μακρυά από τα ναρκωτικά και ταυτόχρονα πέτυχε και κάτι άλλο στη ζωή του.
Αποφάσισε να απόσχει από τη γκρίνια και τα παράπονα για κάθε τι που πήγαινε στραβά στη ζωή του.
Κι΄έτσι σταδιακά, έκοψε και το ποτό μέσα στις επόμενες 60 ημέρες και τελικά ανακάλυψε ότι η ζωή του έπαψε να τον πονάει.
Από τότε, και έχοντας μάθει μέσα από τις μικρές αλλά καταλυτικές εμπειρίες που οι μηδαμηνές αυτές αλλαγές έφεραν στη ζωή του. Κάθε μέρα κάνει κάτι διαφορετικό, κάποια αλλαγή με κάποιο μικρό τρόπο.
Μπορεί να φορέσει τα ρούχα του με διαφορετικούς συνδυασμούς, ή να πάει στη δουλειά οδηγώντας από έναν άλλο δρόμο. Κάθε μέρα προσπαθεί να κάνει Μικροπράγματα με Μεγάλο Τρόπο, ώστε όταν θα έρθουν Μεγάλα Πράγματα να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει με ένα Μικρό Τρόπο.
Γιατί κι΄εσείς φίλοι μου δεν κάνετε το ίδιο με όλα εκείνα που θέλετε να αλλάξετε στη ζωή σας;
Ποτέ μη ξεχνάτε ότι είναι δύσκολο να κάνετε πολλές και μεγάλες αλλαγές ταυτόχρονα. Γιατί δεν ξεκινάτε με τις μικρές αλλαγές; Γιατί δεν ξεκινάτε με τα μικρά που αλλάζουν εύκολα και σιγά-σιγά αρχίστε να αυξάνετε το βαθμό δυσκολίας; Ακριβώς όπως κάνετε και στο γυμναστήριο όσοι γυμνάζεστε τακτικά.
Κάντε λοιπόν κι΄εσείς μια νέα αρχή στη ζωή σας. Αρχίστε να αλλάζετε εκείνα που αλλάζουν εύκολα και νοιώστε τη δύναμη που έχετε επάνω σ΄αυτές τις μικροαλλαγές. Γιατί μόνο τότε θα αντιληφθείτε ότι πολύ σύντομα θα είστε σε θέση να κάνετε ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή σας χωρίς πόνο και ταλαιπωρία.
Η διάθεση για κάθε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη, απαιτεί την απόλυτη προσήλωση και προθυμία σας. Διαφορετικά, έστω κι΄αν η αλλαγή συμβεί δεν θα διαρκέσει.
Εσείς έχετε δυναμώσει την αυτοσυγκέντρωση και την προθυμία σας;
Πότε θα το κάνετε;
Μην αφήνετε τις ώρες, τις ημέρες και τις εβδομάδες να περνούν παραμένοντας αδρανείς. Κάθε στιγμή που περνά η ψυχή σας ατροφεί. Τα συναισθήματά σας ασφυκτιούν μέσα στο ίδιο περιβάλον που αδυνατείτε να αλλάξετε ενώ ταυτόχρονα, επιθυμείτε να αφήσετε πίσω σας.
Αρχίστε να γυμνάζετε την προθυμία σας. Αρχίστε να γυμνάζετε τη δύναμη της αυτοσυγκέντρωσής σας. Αρχίστε να γυμνάζετε το έμφυτο δικαίωμα που έχετε όπως όλοι οι άνθρωποι, για μια νέα και καλύτερη ζωή.
Μόλις είστε πνευματικά «γυμνασμένοι» και έτοιμοι θα κάνετε το πρώτο βήμα. Αυτό θα είναι μια καλή αρχή.
Τότε είναι που θα κατατροπώσετε τους μεγάλους σας «δαίμονες» με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια.
Στις επιτυχίες σας!