ΤΑ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ!

Thu Jul 2017
ΤΑ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ!
Μια ιστορία για την "ενσυναίσθηση".
Εκείνος που σκοντάφτει δυο φορές στην ίδια πέτρα είναι επιπόλαιος – Κικέρων
Ο άνθρωπος που βιάζεται να κρίνει, ή να συμπεράνει δεν είναι μόνο επιπόλαιος, αλλά και επικίνδυνος, τόσο για τον εαυτό του τον ίδιο, όσο και για τους άλλους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτόν.
Ο άνθρωπος που δεν μαθαίνει από τις εμπειρίες του, όποιες κι αν είναι αυτές, είναι επιπόλαιος.
Κάποτε, ένας συνταξιούχος κάνοντας την καθημερινή του βόλτα, είδε έκπληκτος κάποιον να σκάβει τον κήπο του καθισμένος σε μια καρέκλα γραφείου, από εκείνες με τα ροδάκια.
«Τι τεμπέλης!», σκέφτηκε ο ηλικιωμένος. Αμέσως μετά, παρατήρησε ότι δίπλα στην καρέκλα ήταν ακουμπισμένες ένα ζευγάρι πατερίτσες. Ο άνθρωπος ήταν ανάπηρος!
Αυτό που έμαθε ο συνταξιούχος ήταν να μη βιάζεται να βγάζει συμπεράσματα. Τα βιαστικά συμπεράσματα, σπρώχνουν τους ανθρώπους να ακολουθούν λάθος βήματα και λάθος σχεδιασμό, στο τι θα κάνουν για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση.
Πόσες φορές φίλοι μου, έχετε θυμώσει επειδή ο μπροστινός σας οδηγός σταμάτησε κλείνοντας το δρόμο και σας καθυστερούσε να πάτε στον προορισμό σας; Πόσες ήταν οι φορές, που σκεφθήκατε την αδιαφορία και την αγένεια αυτού του οδηγού, σ’ εσάς και τους άλλους οδηγούς που ακολουθούσαν;
Πόσες όμως, ήταν και οι φορές που μετανιώσατε γι’ αυτό σας το θυμό, μόλις ανακαλύψατε ότι από το μπροστινό αυτοκίνητο ξεπρόβαλε δυσκίνητα και βασανιστικά ένα γεροντάκι που μόλις και μετά βίας μπορούσε να σταθεί στα πόδια του, για να επισκεφθεί το ιατρείο έξω από την είσοδο του οποίου είχε σταματήσει ο «αγενής» οδηγός;
 Γι’ αυτό, μη ξεχνάτε, ότι επειδή υπάρχουν φορές που δεν μπορούμε να δούμε τις πατερίτσες που κουβαλά μαζί του κάποιος συνάνθρωπός μας, ας μην βιαζόμαστε να βγάζουμε γρήγορα κι επιπόλαια συμπεράσματα ή ετυμηγορίες.
(Από το βιβλίο μου "Ιστορίες που θα θυμάσαι για πάντα", Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, τηλ. παραγγελιών 210-2512988 & στον Πύρινο Κόσμο).