Τι σημαίνει διαπραγματευτική ευκρίνεια

Fri Oct 2016
Αν προσπαθείς να καλλιεργήσεις αυτές τις τέσσερις  ικανότητες, τότε έχεις διαπραγματευτική ευκρίνεια.  Αυτό σημαίνει ότι είσαι ξεκάθαρος, όσον αφορά το τι θέλεις να επιτύχεις σε κάθε σου ραντεβού.
Ικανότητα 1η:  Να έχεις πάντα Ξεκάθαρο Αντικειμενικό Σκοπό.
Ικανότητα 2η: Ξεκινώντας μια διαπραγμάτευση να στοχεύεις πάντα στην επιτυχημένη ολοκλήρωσή της. Κι αυτό να το κάνεις από την αρχή της συζήτησης.  Το τι σημαίνει «επιτυχημένη ολοκλήρωση» είναι υποκειμενικό από κάθε πλευρά. Εσένα σε ενδιαφέρει η δική σου πλευρά.
Ικανότητα 3η: Οι ερωτήσεις που θα θέτεις προς την άλλη πλευρά ή τον υποψήφιο πελάτη, στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσουν τις διαφορετικές προτεραιότητες που τυχόν υπάρχουν ανάμεσά σας έτσι ώστε να δείτε πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η διαφορά που σας χωρίζει. .
Ικανότητα 4η: Να μπορείς να προσαρμόζεις όλα όσα έχεις να προτείνεις στις ανάγκες,ιδιομορφίες και προτεραιότητες που η άλλη πλευρά έχει ξεκαθαρίσει, ώστε αν αυτές «κουμπώνουν» με τους κοινούς στόχους, η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει ακόμα ένα βήμα προς την επιτυχή ολοκλήρωσή της.
Οι παραπάνω ικανότητες δεν είναι οι μοναδικές, αλλά σίγουρα σε βοηθούν να έχεις περισσότερηαυτοκυριαρχία, συγκρότηση και εστίαση στους επιθυμητούς στόχους.  Επί πλέον,  ξέρεις ποιος είσαι, ξέρεις που υπερτερείς, ξέρεις πώς να το επικοινωνείς και, τέλος, ξέρεις πώς να επηρεάζειςτους άλλους, ώστε να γίνει μια εποικοδομητική και με αμοιβαίο όφελος συνεργασία.

«Όσο περισσότερο αποτελεσματική είναι μια δύναμη, τόσο πιο ήρεμη και ευφυής είναι». - Mahatma Gandhi (1869–1948), πολιτικός.